Choď na obsah Choď na menu

Správny sed na koni

31. 10. 2017

Sú ľudia ktorí si myslia, že naučiť sa jazdiť na koni je ľahké, že si stačí naštudovať knihy a potom hurá do sedla. No takto to vôbec nefunguje. Základom správneho jazdectva je správny sed a ten sa z kníh nenaučíte. Keď si sadnete sadnete do sedla pochopíte, že je všetko iné. Bez dobrého trénera a koňa je to nemožné, v takom prípade hrozí, že sa naučíte zlozvyky ktoré sa potom budú dlho a ťažko odnaučiť.

Začneme pri vysadnutí do sedla, jemné dosadnutie do sedla je veľmi dôležité a pre koňa menej bolestivé ako tvrdé dosadnutie. Aj úplný začiatočník by to mal zvládnuť jemnejšie dosadnutie. Kone nie sú bezcitné veci ale živé zvieratá ktoré sú našimi najlepšími priateľmi či už partneri v jazdectve, umožňujú mám dívať sa na svet s konského chrbta. Myslím si, že za trochu odhľaduplnosti k nim, to naozaj stojí.

Základom je vytvoriť neviditeľnú priamku z ramena, bedra a päty. Treba si sadnúť do najhlbšej index.jpgčasti sedla a ramená posunieme jemne dozadu a dolu. Vystrieme sa a nepredkláňame sa v bedrách. Lakte pritiahneme k bokom. Pästi máme máme na šírku dlane nad kohútikom kone. Ruky by mali byť mierne vpredu aby ste mohli opatrne ovládať kone pomocou otaží. Ruka je kľudná a oťaže sú stále jemne napnuté. Uvoľnenosť je najdôležitejšia pre správny sed. Kolená a stehná sú stále priložené k sedlu, a kolená zostávajú na jednom mieste. Holeňmi poháňame koňa a sú priložené na zadnom okraji podbrušníka. Strmene máme na najširšej časti chodidla. Špičky smerujú na hor. Pred vysadnutím si upravíme dĺžku strmeňou . Meradlom je natiahnutá ruka vrátane prstov. Strmeň nám má dosiahnuť do podpazušia. Posledná dôležitá zásada je kontrolovať správny sed, pravidelne dýchať a vystrieť sa.

 

Toto bude k dnešnému článku všetko. Tento krát fotky nie sú moje :/ Teraz by som vám chcela oznámiť, že na článku Jazdecké štýly ste dosiahli 126 vzhliadnutí :o,veľmi ste ma potešili , ďakujem krásne za motiváciuheart, dúfam že vás články bavia a tešíte sa na ďalšie. Ak máte nijaké návrhy na články nezabudnite  mi ich navrhnúť či už na insta, môj insta nájdete tu alebo pod článok. Ďakujem

l.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.