Choď na obsah Choď na menu

Jazdecké štýly

Hoci sa  jazdí na koňoch už tisíce rokov, jazdenie nebolo bežné približne do roku 1000 pred n. l. Keď k uzde pribudlo kovové zubadlo, kone sa dali lepšie ovládať, no stále sa jazdilo bez sediel. V súčastnosti majú na sebe sedlá a uzdy, ktoré sú prispôsobené na dané úlohy. Z tohto dôvodu sa rozvinuli rôzne jazdecké štýly, ktoré sa líšia podľa podľa typu úloh, ktoré má kôň vykonať, a tiež podľa časti sveta, kde žije.

1.Bez sedla

kon-6.jpgJazdenie bez sedla si vyžaduje dobrú rovnováhu a koordináciu. Takým to spôsobom sa jazdí napríklad v Mongolsku, kde jazdia od útleho veku a tieto vlastnosti ovládajú inštinktívne. Niektorý jazdia s prikrývkou, hlavne keď má kôň kostnatý chrbát. Kone ktoré sa používajú na tento typ jazdenia sú väčšinou nízke, a tak jazdci nemajú problém vyskočiť na chrbát koňa zo zeme. Množstvo koní v Mongolsku ďaleko prevyšuje počet obyvateľov. Deti začínajú  jazdiť okolo veku troch rokov, pre väčšinu ľudí je jazdenie rovnako prirodzené ako chôdza.  

2.Anglické jazdenie

kon7.jpgAnglické jazdenie sa vyvinulo v Anglicku a neskôr sa rozšírilo aj do iných kútov sveta. Bol vždy považované za ,,klasický,, spôsob jazdenia. Každá disciplína má vlastný, mierne odlišný jazdecký postoj, výstroj, ale v niektorých prípadoch môžu byť rozdiely pomerne značné. Bez ohľadu na disciplínu by mali mať jazdci na hlave prilbu a na nohách čižmy s nízkym opätkom. Tento jazdecký štýl sa používa po celom svete na rozličné aktivity od drezúry cez parkúr až po dostihy. Jazdec kontroluje každý pohyb koňa pomocou oťaží, jazdcových nôh, ostrôh a zubadla. Anglický štýl jazdenia je elegantnejší, ladnejší a musíte byť viac spojený s koňom.Anglické sedlo je ľahké a prilieha k telu koňa čo jazdcovi umožňuje ľahšie ovládanie koňa.

 

3.Westernlope_grey_trope1.jpg

Kovboji sa starajú o dobytok na rančoch v Severnej Amerike. Majú vlastný štýl jazdenia, ktoré sa nazýva westernové. Tento štýl je voľnejší a nie je tak elegantný ako anglický. Konský postoj rovnako ako jazdecký výstroj a oblečenie kovboja majú byť predovšetkým pohodlné a praktické pri dlhodobom živote na otvorených pasienkoch a lúkach pri zháňaní dobytka a koní. Charakteristickým znakom westernového postroja sú ručne ozdobené kožené prvky. Westernové sedlo je ťažšie ako Anglické a preto by sa s ním nemalo skákať. Westernové strmene oproti anglickým kovovým sú kožené a sedlo má na začiatku hrušku.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.