Choď na obsah Choď na menu

Prvé kroky na koni

1. 3. 2017

Jazdenie na koni má pre mnoho ľudí veľké čaro. Hlavne pre dievčatá v mladom veku je jedným z najväčších a najčastejších snov jazdiť na koni či dokonca niakeho kôňa vlastniť. Možností ako si tento sen splniť je niekoľko.


Jednou z najčastejších možností je zaplatiť si hodiny jazdenia v jazdeckom klube, kde majú kone naučené na začínajúcich jazdcov a inštruktora. Ďalšou z možností je kúpa koňa na ktorom sa človek naučí základy jazdenia. Táto možnosť je však zložitejšia, lebo nijakú tú dobu potrvá kým jazdec vychytá všetky ,,muchy,,.

Prvé kroky na koni by však mali byť so skúseným inštruktorom v uzatvorenej jazdiarni. Jazdec by sa mal pred tým ako vysadne na koňa naučiť ako ho vykefovať, ako mu vyčistiť kopytá, správne nasadiť uzdu či dobré zapnúť sedlo. Prvý kontakt s koňom je veľmi dôležitý a pre vzájomnú komunikáciu, je dobré aby spolu strávili viac času, aby si na seba navykli a začali si vzájomne dôverovať.

Keď už jazdec vie ako koňa pripraviť na jazdenie,  je veľmi dôležité aby sa naučil ako správne vysadnúť a bezpečne zosadnúť. Vysadá sa vždy z ľavej strany, takým spôsobom že jazdec dáva ľavú nohu do strmeňa a druhú prehadzuje cez konský chrbát a pritom dáva pozor aby ho nebuchol. Zosadá sa tiež vždy na ľavú stranu.

Ďalšie kroky sú vždy v kroku nehľadiac na nadšenie jazdca. Jazdec sa najprv musí naučiť ovládať koňa v kroku.  Pohnutie sa v pred, zastavenie či odbočenie do strán, to je dôležité aby naučil najprv v pomalom tempe, aby to potom zvládol v rýchlejšom teda kluse. Ak to zvládne, inštruktor si koňa pripína na dlhé lano - lônžku na ktorom ovláda koňa do kruhu. Ešte počas kroku si jazdec vyskúša vysadať a dosadať do sedla. Pre začiatočníkov to býva dosť náročné pretože jazdec musí rytmusom ladiť s koňom a tiež fyzicky to zvládnuť. Na začiatku sa jazdec učí ľahkému klusu. Ak ho zvládne je pripravený cválať. 

Chcela by som vedieť vaše názory na moje články, kľudne dajte do komentárov, aby som vedela či mam pokračovať.Ďakujem.

_20170228_182042.jpg

.Ďakujem)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.