Choď na obsah Choď na menu

10 dôvodov prečo jazdiť na koni

4. 6. 2017

Keď sa ma ľudia opýtajú aký šport robím odpovedám im jazdectvo, po mojej odpovedi prichádza výmena názor, že to nie je šport. No po prvej hodine jazdenia by pochopili, že to nie je med lízať ako sa na prvý pohľad zdá.

1.Pozitívny vplyv na psychiku

Čo môže byť pre vás lepšie ako tráviť svoj voľný čas v sedle namiesto za počítačom? Jazdenie na koni zväčšuje naše sociálne kontakty ale rastie aj do duševnej stránke. Sebavedomie rastie po skočení prvej prekážky či každého iného pokroku. Jazdenie je kombináciou úsilia a radosti. A tiež zväčší vaše srdce, lebo len málo ktorému jazdcovi sa podarí nezamilovať si koňa/ kone na ktorých jazdí či sa o ne stará.

2.Zdraviu prospešná aktivita

Jazdenie pomáha na precvičenie celého tela. Spevní chrbát, formuje nohy,ruky a aj zadok. Získate kondíciu, koordináciu pohybov ale aj imunitu.Spevníte svalstvo a po prvej hodine zistíte, že máte svaly o ktorých ste ani netušili. No po prvých hodinách si telo na záťaž zvykne a postupne nebudete bolesť ani cítiť.

3. Kamarát do každého počasia

Nielen dieťa ale aj dospelí sa vie na tohto štvornohého chlpáča emociálne naviazať. Či sa už jedná o vyradenie tajomstva, či ochotné vypočutie bez zbytočných otázok. Niekomu však postačí len hrejivé objatie.

4.Oddych a zábava

Po náročnom dni v práci či v škole každému padne vhod  zbaviť sa stresu či strachu z ďalšieho dňa či skúšky Jednou z najlepších možností je vyvetrať si hlavu na koni....či už pri cvale alebo kluse nebudete mať čas rozmýšľať nad tým čo bude zajtra. Naberiete novú energiu, ktorá vám pomôže prekonať nasledujúce dni. 

img_4219.jpg

5.Sústredenie

Žiak sa musí sústrediť či na trénera a jeho pokyny tak tiež aj na pohyb koňa. Je tomu tak celý tréning. Ak budete chcieť niečo dokázať trénera vnímame a sústredíme sa. To sa na nás odrazí v bežnom živote či už v škole alebo v práci

6.Harmónia a súhra

Jazdenie na koni je symbióza medzi jazdcom a koňom. Vzájomná spolupráca, rešpektovanie sa a pochopenie. Učiteľ Vás naučí nie len ako správne jazdiť ale aj vnímať koňa ako živú bytosť, ktorý nám svojimi gestami che niečo povedať.

7. Obozretnosť a bezpečnosť

Po prvých pádoch na zem či šliapnutím koňa na nohu sa naučíte obozretnosti. Síce sa zo začiatku učíme jazdiť na kľudných a pokojných koňoch môže sa stať, že sa kôň zľakne a my sa neudržíme. Aj po ťažkom páde je dôležité sa nevzdať a s jazdením pokračovať. Tiež sa naučíme, že ak náš kôň bojí šuštiacich vecí, nebudeme ich k nemu nosiť a zbytočne mu spôsobovať strach

8. Návyk na zodpovednosť

Ak túžite po koni je dôležité si uvedomiť, že kôň je živé zviera, ktoré potrebuje každodennú opateru a starostlivosť. Starostlivosť znamená ranné a večerné kŕmenie, kydanie a všetko čo k tomu patrí. Ak vás neodradí ani skoré stavanie tak to s jazdením myslíte naozaj vážne.

9. Zdolávanie strachu

Strach nepochybne patrí ku každému športu. V spojitosti so spomínaným pádom z koňa je dôležité, aby sa  jazdec nevzdal a vysadol opäť do sedla. Strach nás núti premýšľať dopredu a v prípade potreby konať. Jazdenie na koni je silne emočnou záležitosťou a často krát dieťa po páde alebo zranení  sa strach z koňa prekoná a jazdí ďalej. Pri iných životných situáciách, kedy pocíti strach, si spomenie, ako mu tá biela kobyla vykozlovala, hodila ho o zem a ono sa postavilo a nasadlo znova. Vtedy si povie, že keď som tamto zvládlo, toto je oproti tomu malina.

10. Pomocná ruka

Už niekoľkokrát som od rodičov „koničkáriek“ počula hneď po prvých lekciách jazdenia, že sa chystajú kúpiť koňa. „Veď záhradu máme veľkú, tak ho pustíme a bude sa tam pásť.“ Neuvedomujú si však, že starostlivosť o takéto zviera je nielen časovo náročná, ale i finančne. Krmivo, veterinár, kováč, vybavenie pre koňa, ale i jazdca sú základné položky, ktoré hrajú hlavnú rolu pri uvažovaní nad kúpou koňa. Nehovoriac o tom, a to sa nikoho nechcem dotknúť, keď si kúpi koňa úplný laik a vôbec ani len netuší, ako sa o neho postarať. Nehovoriac o chýbajúcom sociálnom kontakte, ktorý koníkovi, pokiaľ je sám, chýba. Preto apelujem na to, aby ste zaistili jazdcovi dostatočnú prípravu. Odmení sa vám za to nielen vaše dieťa, ale i kôň.

p1110341.jpg

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.